Tips och trix: Den vita etsgrunden

Sedan länge har jag varit på jakt efter den vita hårdgrunden – oftast har jag då experimenterat med pigmentblandningar, vax och mastix. Problemet med pigmenttillsatser i hårdgrunden är att de (oftast metallbaserade) vita pigmenten påverkat grundens hållbarhet mot syran. Alternativet är rent transparenta grunder som fungerar bra om man etsar plåten samtidigt som man ritar för att slippa ljusreflexer som försvårar arbetet.

Tills nyligen har vi rengjort och avfettat kopparplåtarna med lacknafta och t-sprit, en onödig och skadlig nittonhundatalsvillfarelse. Numera har vi återgått till att avoxidera plåten med vinäger och saltlösning före avfettning med krita – en bättre metod och förmodligen den man använde redan innan Rembrandts tid. Ett hörn i verkstaden bredvid vattenhon har åter befolkats av burkar med slammad krita och stanken av vinäger. Detta nygamla element i verkstaden födde en idé häromdagen – det måste varit den naturligaste sak i världen att ta penseln med slammad krita och vitmena den nygrunderade etsplåten!!! Så naturligt till och med att man inte ens nedlät sig att dokumentera eller nedteckna tillvägagångssättet. (Den enda referensen till något liknande hittar jag i Ernst Bergers kommentarer till De Mayerne-manuskriptet från sextonhundratalet – då med blyvitt istället för krita)

Jag tror att man gjorde ungefär så här:

Rengör plåten som vanligt omväxlande med slammad krita och avoxideringsmedel (ättiksprit, vatten och koksalt).

Grundera sedan plåten som vanligt med hårdgrund.

Pensla sedan försiktigt slammad krita ovanpå hårdgrunden. För att få kritslammet att sprida sig jämnt över plåten gnuggar man in lite saliv på ytan. (Finkänsliga personer kan använda oxgalla)

Låt kritan torka.

Nu kan man rita upp motivet – se till att nålen går ända ned genom hårdgrunden.

Kritgrunderingen sitter ganska bra och gör inget som helst motstånd när man ritar. Naturligtvis skavs den av vid upprepad beröring. (Lite gummi arabicum skulle kunna tillsättas för en hållbarare yta.)

Skölj eller borsta av kritgrunderingen…

…och etsa.

This entry was posted in Grafik, Hantverket. Bookmark the permalink.

Comments are closed.